Winterkamperen, waarom niet?

Ton en Marijk gebruiken de Smallander graag het hele jaar

De behoefte om aan het eind van het jaar nog even op reis te gaan, is misschien wel groter dan ooit. Betekent dat automatisch dat je in een vliegtuig moet stappen? Nee, zeker niet! Overweeg eens om te gaan winterkamperen. Het is avontuurlijk en een stuk comfortabeler dan je in eerste instantie misschien zou vermoeden. 

We vragen het aan Ton en Marijk, sinds 2016 klant bij Aart Camperinbouw. Hun Smallander wordt het hele jaar door gebruikt. Als vervoermiddel en als overnachtingsadres. “We noemen het gekscherend wel eens ons derde huis.” Derde huis, want het eerste huis staat in Nederland en het tweede huis in Zweden.  

Prima tot -10
Het stel geeft eerlijk aan dat hun voorkeur wel uitgaat naar het zomerkamperen, maar winterkamperen is gewoon “hartstikke leuk.” Meerdere keren hebben ze te maken gehad met temperaturen die ruim onder het vriespunt lagen. “We weten nu dat het tot -10 nog prima te doen is. Gewoon twee wollen dekens op het matras en twee wollen dekens over de slaapzak.”

Comfortabel met standkachel
Het belangrijke voordeel van het zomerkamperen is natuurlijk dat je veel meer buiten bent. Dat je dus niet de hele tijd in de camperbus hoeft te zitten. Maar als we Marijk en Ton mogen geloven, kan winterkamperen zeker ook aangenaam zijn. “De standkachel aan en het is gewoon comfortabel”, bezweren ze. 

No-nonsense bedrijf
Ze zijn niet over één nacht ijs gegaan in de keuze van het bedrijf. “We hebben echt onderzoek gedaan, want het is toch een behoorlijke uitgave. En we wilden het wel graag in één keer goed doen.” In Heino viel het allemaal op z’n plek. “Aart Camperinbouw is echt een mooi no-nonsense bedrijf met veel ervaring. Als ze zeggen dat het goed is, is het ook goed.”

Alleen maar meevallers
Ton en Marijk stapten over van de caravan naar de camperbus. “Dat heeft slechts één nadeel. Het is duur bij aanschaf, maar daarna heb je alleen maar meevallers. Je hebt er jarenlang plezier van, komt er verder mee en het verbruikt minder diesel. Ook is het een hoop minder gedoe omdat je op locatie geen wieltjes hoeft uit te draaien.”

“Keep it simple!
De keuze is gevallen op de Smallander. “Het is een bewezen concept en er is veel ruimte voor allerlei aanpassingen. Een echte kampeerdersauto en niet zozeer gericht op luxe. Dat past bij ons. Keep it simple!”, vertelt Ton die wel benadrukt dat ze hebben gekozen voor de langere versie van de Smallander. “Dan heb je net wat meer ruimte als het bed is uitgeklapt.”

Overal overnachten
De Smallander van Marijk en Ton heeft al vele bestemmingen in Europa gezien. Van Denemarken tot Portugal en van Italië tot Groot-Brittannië. En natuurlijk is de camperbus vele malen in Zweden geweest. “Soms rijden we in één dag ergens naar toe en soms doen we er wat langer over. Met dit busje kun je alle kanten op. En het mooie is dat je overal kunt staan. Het ziet er uit als een gewone witte bestelbus. Knappe jongen die ziet dat wij aan het overnachten zijn.”

Op naar de 600.000!
Ze zijn zuinig op hun Smallander die inmiddels zo’n 12 jaar oud is en 300.000 kilometer op de teller heeft staan. “Door op tijd onderhoudsbeurten te doen en onderdelen te vervangen, blijft het in goede staat. Ook is het belangrijk om niet te hard te rijden als de motor nog koud is. We hebben goede hoop dat we de 600.000 kilometer gaan halen.”

Rudi Buitenkamp
N35 Creatief

Geef een reactie

Hi, Waar kan ik je mee helpen?